Pelspleje

Når vi vælger en langhåret hund som en Bichon Havanais er, kan vi ikke komme uden om at det noget pelspleje.

Hvis man holder pelsen til daglig, behøver det ikke at blive et stort arbejde, det er lidt som havearbejde, er haven hele tiden nippet for ukrudt, tager det ikke lang tid, men er ukrudtet 1 meter højt, så bliver det drøjt at komme igennem.

Jeg starter altid når hvalpen er ankommet 8 uger gammel. Brug få min. hver dag med en god børste (Mason Pearson), så vænner du hvalpen til det og efterhånden synes de at det er en god hyggestund.

Husk altid når hunden børstes, starter man med pelsen indefra, man løfte al pelsen op og børster lidt pels ad gangen, hvis man børster oven fra opdager man aldrig knuderne som sidder inden under.

Jeg vasker hvalpen en gang om ugen, også for at vænne den til badet og samtidig har jeg altid en lækker hund. Når de er ca. 6-8 mdr. starter deres pelsskifte og i denne periode er det nødvendigt at børste hver dag, lige så snart der opdages en knuge må børsten frem. Jo oftere at hunden er vasket jo mindre filter pelsen. Hunden skal altid redes helt fri fra knuder inden bad. Brug altid en udredningsspray for at fugte pelsen lidt, så den ikke slides unødigt.
Nå hunden er blevet voksen og pelsen skiftet ca. 1,5 år, får den et bad ca. hver 2-3 uger, det kommer også an på den enkelte hunds pels. Når hunden bades bruges en rigtig god hunde shampoo og balsam, aldrig menneskeshampoo pga. ph-værdien. Når hunden er skyllet, tørres den godt med flere håndklæder, her må man ikke frottere, men kun presse vandet ud af pelsen. Nu skal hunden tørres godt igennem med en føntørrer og her er det vigtigt at tørre pelsen helt i bund samtidig med brug af Mason Pearson børsten, forbliver pelsen fugtig i bunden vil den filtre meget hurtigt. Samtidig med at hunden kommer i bad, bør den have klippe negle og børstet tænder. Nogle hunde sliber selv sine klør og har næsten ikke behov for at få dem klippet imens andre har behov for at få klippet klør ofte. Når man kan høre neglene ’trippe’ på gulvene, så er de blevet for lange. Det samme gælder tænderne, nogle danner mere plak end andre, så hold øje med tænderne og børst dem oftere hvis det er nødvendigt.

Hver dag fjerne de små brune hår i øjenkrogen, de sidder ikke fast og det gør ikke ondt på hunden. Hvis ikke de fjernes begynder øjnene at løbe og de får brune tårestriber. Ørene skal plukkes for de øverste hår i øret, tag fat i en lille tot med to fingre, drej lidt rundt og træk, det gør heller ikke ondt på hunden. Har hunden meget hår i ørene, så kontakt dyrlægen og få noget at dryppe med efter fjernelse af hårene.

Hvis man holder sin hund efter disse anbefalinger, behøver det ikke tage mere end en time om ugen incl. bad, at have en lækker langhåret Bichon Havanais. Bichon Havaais er af natur en langhåret race, klipning af pelsen frarådes. Pelsen er isolerende og er med til at regulere temperaturen hos hunden. Dvs. at når det er koldt varmer pelsen hunden, og når det er varmt virker pelsen afkølende.

Når hårene begynder at falde ned i øjnene, det er vigtigt at de holdes de fri, det kan man gøre ved at sætte små tandelastikker eller hårspænder i. På den måde slipper hun den for at bliver irriteret i øjnene, og man kan se deres smukke øjne. Man skal ikke begynde at klippe håret.

Hunden klippes under og rundt om poterne sådan at den ikke glider på gulvet og får filtre.

Vi rådgiver vores hvalpekøbere og der følger ’livslang’ hotline samt pelskursus med når hvalpen er ca. 5-7 måneder gammel.

Vi anbefaler:
• Mason Pearson børste af svinehår og nylon.
• En god karte
• en god udredningsspray
• Kam, som kun bruges til at kontrollere filtre /knuder efter børstning.
• Chris Christensen day to day shampo og balsam
• En god negletang
• Små elastikker til at holde pandehår væk
• Et tægekort til at fjerne tæger med, købes på de fleste apoteker.
• Potesaks
• Tandbørste samt tandpasta uden fluor fx. med leversmag.
• Et godt kvalitets foder til pelsracer.
• Potevoks til vinteren til at beskytte poterne mod salt på vejen
 
Disse produkter og redskaber (samt mange andre), har vi afprøvet gennem mange år, og har erfaret at de letter pelsplejen og man får en smuk pels.


Kennel My Havanese - Dragevej 17 - 4040 jyllinge - Tlf. +45 61 79 16 87  | marianne@myhavanese.dk